“Tarihi” Seriler

Öncelikle herkese merhabalar, ben Anikiga ekibinin yöneticisi Hitachino. Bugün sizlere aylardır sinirimi bozan konulardan bahsetmek istiyorum.
Bildiğiniz üzere “historical/tarihi” isimli; gerçek hayatta yaşanmış olayların resimleştirilmiş versiyonlarının, boşlukları tamamlanmış versiyonlarının ya da geçmişte geçen kurgu olayların yayınlandığı bir tür var. Cidden çoğu manga/anime okucuyusunun ve izleyicisinin okumuş/izlemiş olduğu bir tür.
Peki tarihi diye okuduğunuz seriler gerçekten tarihi mi? Tarihi türü altında yayınlanmalarının tek sebebi konularının falan filan yıl önce geçmiş olması mı?
Tarihi derken sadece zamandan bahsediyorsanız evet ama bir ders çıkarmadıktan, üzerine düşünmedikten ve en önemlisi ARAŞTIRMADIKTAN sonra bunları okumanın amacı ve faydası nedir?
Çoğu zaman olduğu gibi bunları da yakışıklı/güzel karakterler için okuyan bir kitle var tabii. Ama güzel içerikler ararken okumaya mecbur kalan bir kesim de var.
Tarihi türü adı altında bir sürü kalitesiz, arada doğru düzgün bir seri de çıkıyor ama çok nadir, genellikle is*kai manga ve webtoon yayınlanıyor. Büyük bir kesim bunu çiziyor, okuyor ve bir de çeviriyor (artık ne kadar çevirdikleri meçhul.).
%85’i screentone’lardan oluşan ya da yakışıklı/güzel karakterlerle donatılmış seri bol, peki güzel serileri nasıl bulacağız? Bulamayacağız, insanlar ne kadar okursa çizerler o kadar çiziyor ve maalesef çoğu ekip okuyucu ne okuyorsa, çoğu saçma sebeplerden, onu çeviriyor. Her çizer ya da yazar Konno Ryo ve Matsui Takahiro kadar işini ciddiye alan, ortaya kaliteli işler koymak isteyen birisi değil. Aşağıya kendilerinin eseri olan hem tarihi hem tarihî “José Rizal” mangasıyla alakalı düşünce, amaç ve duygularını belirttikleri videoların linkini de koyuyorum. Bu tarz eserlerin çoğalması insanların okuması, küresel çapta hizmet veren sitelerde oylanması ve internette paylaşılmasından geçer.
https://www.youtube.com/watch?v=2CuheCYCdDQ
https://www.youtube.com/watch?v=Zryxm3kaa_0
Ayrıca serinin yayıncısının bir videosu:
https://www.youtube.com/watch?v=RcZo-x-dEzc
José Rizal mangasının çevirmen ve düzenleyicisi Hitachino’dan; insanların okuduğu ve başkalarına önerdiğini serilere dikkat etmesi, kaliteli mangalara yönelmesi umuduyla…